OSMTH Greece

Γενικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Εθνικής Περικόσμησης

ΜΕΡΟΣ Α'

1. Είσοδος Μεγάλου Τελετάρχου

2. Είσοδος Ακολούθων

3. Είσοδος Δοκίμων

4. Είσοδος Ιπποτών & Αρχοντισσών Γ΄ Τάξεως

5. Είσοδος Ιπποτών & Αρχοντισσών Β΄ Τάξεως

6. Είσοδος Ιπποτών & Αρχοντισσών Α΄ Τάξεως

7. Είσοδος Υποδιοικητών Διοικήσεων

8. Είσοδος Διοικητών Διοικήσεων

9. Είσοδος Αξιωματούχων Διπλωματικού Σώματος

10. Είσοδος Μεγάλων Επάρχων

11. Είσοδος Μεγάλων Σταυροφόρων

12. Είσοδος Μεγ. Καγκελαρίου της Μεγ. Επικράτειας

13. Είσοδος Αναπληρωτή Μεγ. Προκαθημένου της Μεγ. Επικράτειας

14. Είσοδος Μεγ. Προκαθήμενου Μεγ. Επικρ. της Ελλάδος Παύλου Τσολακιάν ΞΙΦΗ *

15. Είσοδος της Μεγ. Σταυροφόρου του Μεγάλου Πρωτοσπαθάριου μετά των (6) Σπαθάριων των Διοικήσεων και του Μεγάλου Αξιωματικού Προστάτη της Κιβωτού των Συμβόλων της Πίστης.

 

ΜΕΡΟΣ Β

16. Τελετάρχης

 

« Ιππότες και Αρχόντισσες ανταποκριθείτε στην πρόσκληση του
Μ. Προκαθημένου λέγοντας : “Είμαστε όλοι Αδελφοί” »

 

Μ. Προκαθήμενος :

(Υψώνει τα τρία δάκτυλα του δεξιού χεριού)

 

«Κύριός μας είναι ο Θεός»

 

Άπαντες :

«Είμαστε όλοι αδελφοί»

 

Τελετάρχης

« Ιππότες και Αρχόντισσες ανταποκριθείτε στην πρόσκληση του
Μ. Προκαθημένου λέγοντας : “
Sed Nomine Tuo da Gloriam” »

 

Μ. Προκαθήμενος :

(O Προκαθήμενος τοποθετεί το δεξί χέρι του στην καρδιά του)

 

“No Nobis Domine, no Nobis”

 

Άπαντες

“Sed Nomine Tuo Da Gloriam”

 

Μ. Προκαθήμενος :

«Ευλογημένοι είναι όσοι εργάζονται στο όνομα του Κυρίου. Είθε το Άγιο Πνεύμα να είναι κοντά μας αυτή την ημέρα. Παρακαλώ αναλάβετε τις θέσεις σας».

 

(Στρεφόμενος προς τον Πρωτοσπαθάριο)

 

«Πρωτοσπαθάριε προστατεύεται η Σύνοδος αυτή;»

 

Πρωτοσπαθάριος:

«Προστατεύεται Εξοχώτατε»

Μ. Προκαθήμενος :

«Με την επιείκεια του Θεού και εις το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού κηρύττω την παρούσα Σύνοδο έγκυρη σύμφωνα με τους αρχαίους νόμους.

Καλώ τώρα τον Σεβασμιότατο να απευθύνει προς τον Ύψιστο την προσευχή και να ανοίξει την Κιβωτό των Συμβόλων της Πίστεως»

 

17. Άνοιγμα Κιβωτού των συμβόλων της Πίστεως

18. ΞΙΦΗ * (Πρωτοσπαθάριος παράγγελμα)

Προσευχή από το Ιερατείο της Μεγ. Επικράτειας

19. Μέγας Σταυροφόρος – Προσκύνημα στον Σταυρό Μεγ. Αναπληρωτή Διοικητή του Παγκοσμίου Τάγματος και Μεγάλου Προκαθημένου Ελληνικής Επικράτειας

 

20. Μ. Προκαθήμενος :

«Και τώρα καλώ την Μεγάλη Αξιωματικό Αρχόντισσα Μάρω Μπανάκου να μας αναγνώσει ένα σύντομο ιστορικό σημείωμα του Τάγματος.»

Το 1118, είκοσι περίπου χρόνια μετά την ίδρυση του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ από τον Γοδεφρίγο ντε Μπουγιόν και τους σταυροφόρους του, εννέα Γάλλοι ιππότες υπό την ηγεσία του Υγ ντε Πεγιέν, ενός ευγενή από την Καμπανία, έφτασαν στους Αγίους Τόπους και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω από τα ερείπια του Ναού του Σολομώντα.

Σκοπός τους ήταν να ιδρύσουν ένα Τάγμα με διπλή ιδιότητα, δηλαδή μοναστική και στρατιωτική, που θα είχε ως αποστολή του να προστατεύει τους Ευρωπαίους προσκυνητές, που επισκέπτονταν την εποχή εκείνη τους Αγίους Τόπους.

Πιο συγκεκριμένα, να προσέχουν την ευαίσθητη διαδρομή από το λιμάνι του Αγίου Ιωάννη της Άκρα ως την Ιερουσαλήμ. Επειδή εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω από τον αρχαίο Ναό του Σολομώντα, ονομάστηκαν Ιππότες του Ναού ή Ναίτες Ιππότες και το Τάγμα τους, Τάγμα του Ναού.

Αρχικά οι Ναίτες ζούσαν σε απόλυτη φτώχεια, ενώ ο επικεφαλής τους Υγ ντε Πεγιέν, μοιραζόταν το ίδιο άλογο με έναν από τους εννέα ιππότες , τον Ζωφρέ του Σαιν Ομέρ. Η δύναμη και η επιρροή τους όμως δεν άργησε να μεγαλώσει.

Εκτός των προαναφερθέντων άλλοι 7 Ιππότες υπήρξαν ιδρυτικά μέλη του τάγματος.

Ο Υγ ντε Πεγιέν εξελέγη και ο πρώτος Μεγάλος Μάγιστρος του Τάγματος

Έτσι, 10 χρόνια μετά την ίδρυση του Τάγματος ο αριθμός των Ναιτών έφτασε τους 300 Ιππότες και ο στρατός τους αριθμούσε 3,000 άνδρες. Η δύναμη τους μεγάλωνε συνεχώς, όσο καιρό βρισκόταν σε εξέλιξη οι σταυροφορίες, οι Ιερές εκστρατείες της Χριστιανικής Δύσης, που αποσκοπούσαν στην απελευθέρωση των Αγίων Τόπων από τους άπιστους.

Στα πρώτα τους βήματα οι Ναίτες Ιππότες είχαν την υποστήριξη μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της εποχής, του Αγίου Βερνάρδου του Κλερβώ, που ήταν επικεφαλής του μοναχικού ΚΙΣΤΕΡΚΙΑΝΟΥ Τάγματος. Ο Άγιος Βερνάρδος, χάρη στην μεγάλη του επιρροή, στην ευφράδεια και στην ασκητική ζωή του κατόρθωσε να πείσει τον Πάπα Ονώριο τον δεύτερο να δώσει την επίσημη αναγνώριση της εκκλησίας στο τάγμα του Ναού.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Τάγμα ευλογήθηκε και από τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων (πιθανώς έναν εκ των Συμεών τον δεύτερο, Σάββα πρώτο, Ιωάννη τον όγδοο.

Το Τάγμα του Ναού βασιζόταν σε μια πολύ κλειστή αδελφότητα ανδρών με αριστοκρατική καταγωγή. Η αδελφότητα αυτή συνοδευόταν από Ιππότες, ιπποκόμους, υπηρέτες και από μεγάλο αριθμό τεχνιτών και χειρωνακτών, τους οποίους και παραχωρούσαν οι βασιλείς στο Τάγμα.

Το Τάγμα απαλλασσόταν από φόρους και απολάμβανε δικαστική αυτονομία. Στις σχέσεις του με την εκκλησία δε, ήταν υπόλογο μόνο στον Πάπα.

Για να εισέλθει ένα υποψήφιος στο τάγμα του Ναού έπρεπε να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Καταρχήν έπρεπε να είναι τέκνο νόμιμου γάμου, ανύπανδρος, ενήλικας, ελεύθερος από δεσμεύσεις και χρέη και να μην είναι μέλος κάποιου άλλου Τάγματος. Έπρεπε δε να υποστεί ορισμένες δοκιμασίες όπως να περάσει μια μεγάλη περίοδο προετοιμασίας στην διάρκεια της οποίας θα έπρεπε να αποδείξει την ευσέβεια και την δύναμη του χαρακτήρα του. Επίσης ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει όλη τη προσωπική του περιουσία στο Τάγμα.

Η σημαία των Ναϊτών, ένας κόκκινος σταυρός μέσα σε ένα λευκό και μαύρο πλαίσιο και η σφραγίδα του Τάγματος απεικόνιζε δυο ιππότες καβάλα στο ίδιο άλογο συμβολίζοντας τόσο την φτώχεια όσο και την συντροφικότητα τους.

Όχι πολύ καιρό από την ίδρυση του, το Τάγμα του Ναού έγινε μεγάλη δύναμη τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη. Η επιρροή και ο πλούτος τους αυξάνονταν συνεχώς όσο διαρκούσαν οι Σταυροφορίες. Απέκτησε φέουδα, εκκλησίες και κάστρα όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Κύπρος υπήρξε για ένα διάστημα ιδιοκτησία του τάγματος, ενώ στην Ελλάδα απέκτησαν 4 ιπποτικά Φέουδα.

Πολλοί γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών της Ευρώπης έσπευδαν να ενταχθούν στο Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών προτιμώντας την ασκητική ζωή του πολεμιστή-μοναχού από εκείνη του ευγενή χωρίς φέουδο.

Ο τεράστιος πλούτος και η δύναμη του, το έκαναν να μην υπολογίζει ούτε την πρωτοκαθεδρία του Πάπα. Τα υπέρογκα χρέη όμως που είχε προς το Τάγμα ο Βασιλιάς Φίλιππος της Γαλλίας ο επικαλούμενος Ωραίος, ήταν η αιτία να κατηγορηθούν οι Ιππότες ως αιρετικοί.

Διέταξε λοιπόν τη σύλληψη τους, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.

Τούτο οδήγησε στην διάλυση του Τάγματος και την δήμευση της περιουσίας του στη Γαλλία με αποκορύφωμα την καύση στην πυρά του τελευταίου Μάγιστρου, του Ζακ ντε Μολέ το 1314.

Υπάρχει η φήμη που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, ότι μόλις άναψαν οι φωτιές, ο Ζακ ντε Μολέ είπε τα εξής στο πλήθος: «η απόφαση που μας καταδικάζει είναι μια άδικη απόφαση, αλλά στον ουρανό υπάρχει ένα σεβαστό δικαστήριο, στο οποίο οι αδύναμοι δεν καταφεύγουν ποτέ μάταια. Στο δικαστήριο αυτό καλώ, μέσα σε 40 ημέρες, το Ρωμαίο Ποντίφικα. Ω Φίλιππε, βασιλιά μου , σε συγχωρώ, αν και ανώφελα, γιατί η ζωή σου είναι καταδικασμένη στο δικαστήριο του Θεού. Μέσα σε έναν χρόνο σε περιμένω και σένα».

Πράγματι, 3 εβδομάδες αργότερα, ο Πάπας προσεβλήθη από μια παράξενη ασθένεια και πέθανε, και ο βασιλιάς της Γαλλίας κατέρρευσε πριν περάσει καν ένας χρόνος σβήνοντας με φρικτούς πόνους.

Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν μόνο στην Γαλλία. Στις άλλες χώρες έγιναν κάποιοι διωγμοί σε περιορισμένες κλίμακες ανάλογα με το πόσο ο Πάπας επηρέαζε τους κυβερνώντες.

Παρά την άρση της Παπικής αιγίδας Ναιτικές ομάδες συνέχισαν να λειτουργούν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Γαλλία μέχρι που το 1804 κατά αρχάς ο Μέγας Ναπολέων επέτρεψε την λειτουργία του Τάγματος εκ νέου, και το 1853 ο Ναπολέων ο τρίτος το ανεγνώρισε επισήμως, αίροντας έτσι την απόφαση του Φιλίππου πριν από 500 χρόνια.

Σήμερα το Τάγμα των Ιπποτών του Ναού αποτελεί εκτός από Ιπποτικό θεσμό και ένα διεθνή ανθρωπιστικό φορέα όντας αναγνωρισμένο ως μη κυβερνητική Οργάνωση υπό ειδικό καθεστώς του ΟΗΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών.

Έχει πλούσια δράση σε δοκιμαζόμενες από πολέμους ή φυσικές καταστροφές χώρες και δη στην Αφρική.

Επίσης έχοντας σαν αποστολή του την στενή επαφή με την εκκλησία συμπαραστέκεται ποικιλοτρόπως στο έργο της.

 

Μ. Προκαθήμενος :

«Άρχοντα Μέγα Νομοφύλακα της Μεγάλης Επικράτειας ανακοινώστε την εξουσιοδότηση με την οποία θα προχωρήσουμε στις απονομές κατά την σημερινή τελετή».

 

Μ. Νομοφύλακας

«Κάνω γνωστό σε όλους ότι παρίσταται η Αυτού Εξοχότης Ιππότης Μεγαλόσταυρος Παύλος Τσολακιάν Μέγας Προκαθήμενος της Μεγάλης Επικράτειας της Ελλάδος, ο οποίος έχει την εξουσιοδότηση του Μεγάλου Μαγίστρου Στρατηγού Patrick Rea και του Μεγάλου Διοικητού Στρατηγού Bob Disney του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος του Ναού των Ιεροσολύμων, με την παρουσία του οποίου δύναται να γίνει η Χρίσις των Ιπποτών & Αρχοντισσών και η απονομή τιμητικών διακρίσεων σύμφωνα με τους Νόμους του Τάγματος».

 

Μ. Προκαθήμενος :

«Μ. Kαγκελάριε παρουσιάσου ενώπιον του Αδύτου.»

(Ο Μ. Καγκελάριος μετακινείται και στέκεται ενώπιον του Αδύτου).

 

Μ. Προκαθήμενος :

«Γνωρίζω ότι είναι παρόντες εκείνοι που θα ενταχθούν στις τάξεις μας ως Ιππότες και Αρχόντισσες του Τάγματος»

 

Μ. Καγκελάριος:

«Έτσι είναι Εξοχώτατε»

 

Μ. Προκαθήμενος :

«Η τελετή της περικοσμήσεως, που ενσωματώνει το τελετουργικό της απονομής του τίτλου με τον οποίον τα μέλη αναγνωρίζονται στο Τάγμα, είναι μια τελετή που αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου με τη δόξα και την αριστοκρατικότητα των αρχαίων Στρατιωτικών Ταγμάτων της Ιπποσύνης, απόι τις οποίες έλκουμε την κληρονομιά μας.»

«Αυτή η τελετή είναι σημαντική διότι εκείνοι που λαμβάνουν την περικόσμηση του Τάγματος θα κάνουν αρχικά όρκους αναφερόμενους όχι μόνο στο Τάγμα, αλλά και ως υπόσχεση ενώπιον του Θεού ότι θα πάρουν την πρωτοβουλία και θα εφαρμόσουν την πίστη τους προς τον Χριστό μέσω της ανιδιοτελούς υπηρεσίας προς τους άλλους. Ο όρκος τους ενώπιον όλων, και εκείνων που έχουν ταχθεί ως φύλακες ενώπιον του θρόνου του Θεού, είναι ότι, ως Ιππότης ή Αρχόντισσα, θα υπηρετήσουν το Χριστό για πάντα. Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Επιπλέον σ’ αυτόν τον ιπποτικό όρκο, συμπεριλαμβάνεται η ιερότητα του Τάγματος, η ισχύς, η δόξα και η τιμή του. Είναι ο όρκος και η προσφορά στο Θεό που έχει ισχυροποιήσει το Τάγμα από την αρχή.»

«Η τιμή του Τάγματος, όπως παραχωρείται σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μια τέτοια υποχρέωση, είναι τιμή αυτού του κόσμου. Θα πεθάνει και θα χαθεί στη σκόνη του χρόνου και της γης, ακριβώς όπως κάθε ένας από μας. Αλλά η αιώνια ανταμοιβή παραμένει κρυμμένη από εμάς σε αυτήν την ζωή και μπορεί μόνο να πραγματοποιηθεί εάν ο τίτλος που παραχωρείται εδώ και οι όρκοι που δίνονται γίνονται αποδεκτοί και εκπληρώνονται από κάθε ένα Ιππότη ή Αρχόντισσα που θεωρούνται υπηρέτες του Θεού και βασίζονται επάνω στη μακρόχρονη αναζήτηση της ιπποτικής υπηρεσίας».

«Έτσι ο ιπποτικός όρκος γίνεται το θεμέλιο των ιδανικών επάνω στα οποία τα σύγχρονα μέλη επιδιώκουν να αναδειχθούν».

Ο Μ. Καγκελάριος, παρακαλώ να παρουσιάσει τους υποψηφίους σε αυτή την Σύνοδο.»

 

Μ. Καγκελάριος:

« Οι Δόκιμοι θα παρουσιαστούν ενώπιον της Συνόδου όταν κληθούν.»

(Όταν ο Μ.Καγκελάριος διαβάσει το όνομα κάθε ενός από τους Δοκίμους, ο Δόκιμος σηκώνεται όρθιος μπροστά στη θέση του)

 

Μ. Προκαθήμενος:

«Μ. Καγκελάριε, αυτοί οι Δόκιμοι έχουν εκπαιδευθεί στις παραδόσεις του Τάγματος και αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του όρκου που πρόκειται να πάρουν;»

 

Μ. Καγκελάριος:

«Εξοχότατε έχουν εκπαιδευθεί στις παραδόσεις του Τάγματος και έχουν προετοιμαστεί σε όλα τα αναγκαία για να αποδεχθούν τις ευθύνες του Ιπποτισμού.»

 

Μ. Προκαθήμενος:

«Πολύ καλά Μ. Καγκελάριε.»

«Είναι εδώ παρόντες οποιαδήποτε μέλη του παρόντος Τάγματος που έχουν αντίρρηση για οποιονδήποτε από αυτούς να ενσωματωθεί στις τάξεις μας;»

(Περιμένει λίγα δευτερόλεπτα)

«Αδελφοί και Αδελφές μου, ο όρκος που κάθε ένας από μας έχει πάρει μας δεσμεύουν στην υπηρεσία προς τον συνάνθρωπό μας, αλλά μας δεσμεύει επίσης και στο ότι όλοι μοιραζόμαστε τη συμπεριφορά, τις ευθύνες, και την τιμή του Τάγματος. Καθώς αυτοί οι υποψήφιοι παίρνουν τον όρκο τους, αφήστε τον εαυτό σας να ενωθεί πνευματικά μαζί τους και με αυτόν τον τρόπο να θυμηθεί και να ανανεώσει τους όρκους μας στο Θεό και το Τάγμα».

«Ο Μ. Αναπληρωτής Προκαθήμενος παρακαλώ να απαγγείλει τον όρκο του Τάγματος σε αυτούς που θα ενωθούν μαζί μας αυτή την ημέρα.»

«Ο Μέγας Καγκελάριος, ο Μέγας Γραμματέας, ο Μέγας Θησαυροφύλακας και ο Μέγας Νομοφύλακας, που συμβολίζουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τον Βορρά, τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση, να πλαισιώσουν τον Αναπλ. Μεγ.Προκαθήμενο»

 

Μ. Αναπληρωτής Προκαθήμενος

«Υψώσατε την δεξιά σας με τα τρία δάκτυλα ενωμένα και επαναλάβατε μετά από μένα»

«Εγώ……………………………………………..(όνομα)

Επισήμως ορκίζομαι να διάγω τη ζωή μου σύμφωνα με τα ιδανικά της ιπποσύνης

και να εκτιμήσω τους συντρόφους μου του Τάγματος

ως Ιππότες και Κυρίες του Χριστού

στην εργασία με τα μέσα και τα ταλέντα που δίνονται σε μένα

από τον Θεό για να πραγματοποιήσω τη θέλησή Του,

να υπηρετήσω εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη,

 και να υποστηρίξω, και να στηρίξω, το Τάγμα του Ναού της Ιερουσαλήμ,

για όλη μου τη ζωή.

Ορκίζομαι να αφιερώσω τον λόγο και όλες μου τις δυνάμεις στην υπεράσπιση των Μυστηρίων της Πίστεως του Χριστού.

Υπόσχομαι ευπείθεια και υπακοή άνευ αντιλογίας στον Μεγάλο Μάγιστρο και τους Άρχοντες του Τάγματος.

Δεν θα στραφώ ποτέ εναντίον Χριστιανού θα αναζητώ πάντα την προαγωγή της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων

και θα διατηρώ την αγνότητά μου δίχως την οποία ουδείς θα δει τον Θεό.

Γι’ αυτό βοήθησέ με Κύριε.»

 

Μ. Προκαθήμενος:

«Μεγάλοι μου Άρχοντες επιβεβαιώστε ως μάρτυρες ότι κάθε ένας από τους Δοκίμους αποδέχθηκε ελεύθερα τον Όρκο του Τάγματος».

 

Μ. Άρχοντες

«Εις το όνομα του Θεού έτσι είναι»

 

Μ. Προκαθήμενος:

«Παρακαλώ τους ορκισθέντες αδελφούς να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Τώρα θα ζητήσω να ευλογήσει ο Σεβασμιότατος τα εμβλήματα που χρησιμοποιούνται για να περικοσμηθούν οι νέοι Ιππότες και Κυρίες του Τάγματος»

 

Σεβασμιότατος

(Ευλογεί τα εμβλήματα)

 

Μ. Προκαθήμενος:

Αρχίζει κατά Διοίκηση την Τελετή Περικόσμησης

 

21. Περικόσμηση νέων Ιπποτών και Αρχοντισσών κατά Διοίκηση

22. Μ. Προκαθήμενος:

«Οι νέοι Ιππότες και Αρχόντισσες παρακαλώ να γυρίσουν πρόσωπο προς τους παλαιούς αδελφούς»

Τα πρόσφατα περικοσμημένα μέλη γυρίζουν και γίνεται ο Πρώτος Τριαδικός ασπασμός Νέου με Παλαιό αδελφό

«Παρακαλώ καλωσορίσατε τους νεώτερους Ιππότες και Κυρίες»

Επιδοκιμασία από τους παλαιούς

«Παρακαλώ να επιστρέψετε στις θέσεις σας.»

«Οι πρώτοι στίχοι του 115ου Ψαλμού του Δαυίδ απετέλεσαν το ρητό του Αρχαίου Τάγματος το οποίο και το νεότερο Τάγμα διατηρεί. Παρακαλώ τον Μ. Αρχειοφύλακα της Μεγάλης Επικράτειας της Ελλάδος να αναγνώσει τον 115ο Ψαλμό.»

 

Μ. Αρχειοφύλακας:

 

Όχι για μας Κύριε. Όχι για μας.

 

Μα για το δικό Σου όνομα όλη η Δόξα.

 

Χάρη στην αγάπη Σου και επειδή πάντα κάνεις ότι υπόσχεσαι.

 

Θα έλεγαν οι άνθρωποι: Πού είναι ο Θεός τους;

 

Ο Θεός μας είναι στον ουρανό. Κάνει πάντα αυτό που επιθυμεί.

 

Οι άνθρωποι κατασκευάζουν με τα χέρια τους τα είδωλά τους με ασήμι και χρυσό.

 

Έχουν στόμα μα δεν μπορούν να μιλήσουν

 

Έχουν μάτια μα δεν μπορούν να δουν

 

Έχουν αυτιά μα δεν ακούνε

 

Έχουν μύτη μα δεν μπορούν να μιλήσουν

 

Έχουν χέρια μα δεν αισθάνονται τίποτα

 

Έχουν πόδια μα δεν μπορούν να περπατήσουν

 

Το στόμα τους δεν δύναται να προφέρει ουδένα ήχο

 

Οι άνθρωποι που τα κατασκεύασαν θα γίνουν όπως αυτά

 

Επίσης και ο καθένας που πιστεύει ότι λένε

 

Ισραήλ, πίστεψε στον Κύριο. Είναι η βοήθεια και η ασπίδα

 

Άνθρωποι του Ααρών πιστέψτε στον Κύριο. Είναι η βοήθεια και η ασπίδα

 

Ο Κύριος θα μας ενθυμηθεί. Θα μας ευλογήσει. Θα ευλογήσει τον λαό του Ισραήλ. Θα ευλογήσει τον λαό του Ααρών.

 

Θα ευλογήσει όποιον δεείται τον Κύριο. Είτε είναι σημαντικοί είτε όχι.

 

Ο Κύριος θα σας δώσει περισσότερα. Θα κάνει το ίδιο και για τα τέκνα σας.

 

Προσεύχομαι ο Κύριος να σας ευλογήσει

 

Αυτός έπλασε τον ουρανό και τη γη

 

Ο ουρανός είναι εκεί που ζει ο Κύριος. Έδωκε την γη εις τους ανθρώπους για να ζήσουν εκεί

 

Οι νεκροί δεν μπορούν να υμνήσουν τον Κύριο. Ούτε μπορεί κανείς από όσους πηγαίνουν στον Ήρεμο τόπο.

 

Αλλά θα ευλογήσουμε τον Κύριο τώρα και για πάντα.

 

Αλληλούια!

 

23. Μ. Προκαθήμενος:

«Τώρα θα ζητήσω από τον βοηθό Μ. Πρωτοσπαθάριο να εγείρει το ξίφος ενώπιον της Ολομέλειας»

 

Βοηθός Μ. Πρωτοσπαθάριος:

Παίρνει το ξίφος από το βωμό και στέκεται ενώπιον της ολομέλειας

 

Μ. Προκαθήμενος:

«Ο Μ. Πρωτοσπαθάριος να αναγνώσει τις σκέψεις για το Ξίφος»

 

Μ. Πρωτοσπαθάριος :

Ατενίστε το ξίφος, το οποίο αποτελεί ένα σύμβολο της δικαιοσύνης και φέρει το σχήμα ενός σταυρού. Να γνωρίζετε ότι από αυτήν την στιγμή και στο εξής υποχρεούσθε να μάχεσθε εναντίον όλων όσων εκπηγάζουν από μία κακή ή κακόβουλη φύση.

Είσθε τώρα ένας υπερασπιστής της Βασιλείας του Χριστού και υποχρεούσθε να απωθήσετε όλους τους εχθρούς του. Υποχρεούσθε να απομονώσετε και να καταστρέψετε την διαφθορά, αλλά επίσης υποχρεούσθε να ενισχύσετε κάθε τι το οποίο εκπηγάζει από μια υγιή και καλή φύση.

Με αυτές τις δραστηριότητές σας υπηρετείτε το βασίλειο του Χριστού και προστατεύεσθε από την εικόνα του θείου υπερασπιστή μας, στον οποίο αποδίδεται εις τον αιώνα όλη η δόξα και η λατρεία.

Στην εικόνα του ξίφους εμπεριέχεται ένα υψηλής έννοιας μάθημα το οποίο επιβάλλεται να ενστερνιστείτε. Από το χώμα και τους βράχους της γης προέρχεται ο σίδηρος, ο οποίος δια μέσου μιας διαδικασίας υποβολής του σε υψηλή θερμοκρασία και σε επεξεργασία, απαλλάσσεται από την μόλυνση και τη σκουριά. Στη συνέχεια, ο σίδηρος αυτός, δια της υποβολής του σε ακόμη υψηλότερη θερμοκρασία και σε καθαρισμό γίνεται χάλυβας, ο οποίος διαμορφώνεται από το χέρι του οπλοποιού και αποδίδεται ως ένα όργανο μεγάλης αξίας. Το ξίφος διακοσμείται, γυαλίζεται και τοποθετημένο μέσα σε μία προστατευτική θήκη, γίνεται ένα όμορφο αντικείμενο, ιδιαιτέρως χρήσιμο στον Ιππότη ο οποίος θα το αποκτήσει.

Το αυτό ισχύει και για τον κάθε ένα από εμάς, ο οποίος έχει κληθεί να υπηρετήσει τον Θεό, απαλλαγμένος από την μόλυνση και τη σκουριά. Θα υπομείνουμε το πυρ του καθαρμού, όχι ως τιμωρία, αλλά με την ίδια έννοια της δημιουργίας του ξίφους, για να γίνουμε καθαροί, ισχυροί και χρήσιμοι συμφώνως προς το πνεύμα του Θεού. Αυτή είναι η ιπποτική αναζήτηση και η προσδοκία αυτών οι οποίοι έχουν ταχθεί στην υπηρεσία του Θεού.

«Έτσι αδελφοί και αδελφές μου, υπομείνατε με υπομονή και αντοχή όλες εκείνες τις δοκιμασίες στις οποίες ο Θεός σας υποβάλλει κατά τη διάρκεια της ζωής σας, έχοντες την πεποίθηση ότι δεν είμαστε ξένοι προς τον Θεό αλλά είμαστε τα πλάσματά Του, τα οποία καλούνται να τον υπηρετήσουν. Και σας υπόσχεται ο Θεός ότι ο δίκαιος θα επικρατήσει.

Όπως λοιπόν το ξίφος, το οποίο θα πρέπει να διατηρείται καθαρό και γυαλισμένο, με ακονισμένη λεπίδα και λαδωμένο το δέρμα της θήκης, τόσο εμείς επιβάλλεται να διατηρούμεθα καθαροί στο σώμα και στο πνεύμα, πνευματικά ακονισμένοι δια μέσου της άσκησης, της προσευχής και της μελέτης και γυαλισμένοι και λαδωμένοι δια μέσου των συχνών φιλανθρωπικών πράξεων. Όπως το ξίφος, το οποίο αναρτά στην πλευρά του ο αντάξιος Ιππότης του Χριστού, έτοιμος να το σύρει δια της ικανότητός του να υπερασπίζει το δίκαιο, έτσι εμείς ως άτομα γινόμεθα το ξίφος στο χέρι του Θεού. Κατανοήσατε κάθε ένας από εσάς ότι δια του ξίφους μπορείτε να αποβείτε άξιοι ενώπιον του Θεού».

 

 24. Μ. Προκαθήμενος:

«Σας ευχαριστώ αδελφοί μου»

«Το αρχαίο Τάγμα ήταν μοναστικό στη φύση του και έτσι οι αδελφοί ήταν δεσμευμένοι να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες όπως ετέθησαν από τον Άγιο Bernard de Clairvaux και υιοθετήθηκαν από το Τάγμα. Δεδομένου ότι το Τάγμα εξελίχθηκε, δημιούργησε διάφορους συναδελφούς Ιππότες – μέλη που υπηρέτησαν το Τάγμα μόνο για προσδιορισμένες περιόδους κάθε έτους. Σήμερα το Τάγμα είναι διαμορφωμένο με βάση αυτό το πρότυπο δεδομένου ότι κάθε σύγχρονο μέλος είναι συναδελφός Ιππότης ή Κυρία. Αν και ο πλήρης κανόνας του αρχαίου Τάγματος θα ήταν πρακτικός με τα σημερινά δεδομένα, το Τάγμα δημιούργησε έναν σύγχρονο κανόνα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από κάθε μέλος. Αυτός ο κανόνας, το “Regula Moderna” διαβάζεται στις ολομέλειες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, ή όποτε περικοσμούνται νέα μέλη. Θα παρακαλούσα και τον Μ. Θησαυροφύλακα να αναγνώσει το Regula Moderna του Τάγματος.

 

Μ. Θησαυροφύλακας :

Να θυμάστε πάντα αδελφοί μου και αδελφές μου ότι είστε Ναϊτες, καταγόμενοι από τους Πτωχούς Ιππότες του Χριστού και του Ναού των Ιεροσολύμων. Συνήθειά τους ήταν ο διαλογισμός επί του Λόγου του Θεού όπως περιλαμβάνεται στην Καινή Διαθήκη και ο διαλογισμός επί των νοημάτων του Ναού. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είμεθα ακατέργαστε λίθοι και ότι πρέπει συνεχώς να εργαζόμαστε ώστε να ανεγείρουμε τον δικό μας Ναό, μέσα μας, και για μας. Κάθε μέρα πρέπει να αναζητούμε τον λόγο του Θεού, να μελετούμε και να προσευχόμεθα.

Αναγνωρίστε με χαρά ότι δεν είμεθα ποτέ μόνοι και ποτέ ξένοι προς τον Θεό, πόσο μάλλον προς τα δικά του δημιουργήματα. Μέσα στο Ναό μας θα συναντήσετε αδελφούς και αδελφές όλων των εθνοτήτων και των δογμάτων του Χριστιανισμού. Απορρίπτοντας τον στείρο δογματισμό και ταυτοχρόνως απορρίπτοντας την αθεϊα, δεν θα βρεθείτε ποτέ σε σημείο σύγχυσης στην πορεία της αναζήτησής σας προς τον Θεό. Μην ξεχνάτε ποτέ, όταν διαλογίζεστε, ότι ο Ναός του Θεού είναι ο ίδιος σας ο εαυτός.

Η αξία του διαλογισμού έγκειται στην δυνατότητα που σας παρέχει να ηρεμείτε και να εστιάζετε το μυαλό σας σε πνευματικά θέματα. Η πνευματική εξάσκηση επιτυγχάνεται μόνο μέσω της διαρκούς εξάσκησης. Αφιερώστε κάποιες στιγμές, κάθε μέρα, για να διαλογισθείτε και να γνωρίσετε την ειρήνη του Πνεύματος.

Οι αρχές της ζωής όπως εδιδάχθησαν από τον Άγιο Βερνάρδο του Κλερβώ έχουν και σήμερα ακόμη εφαρμογή. Αυτές είναι: η φροντίδα του σώματος, η φροντίδα της ψυχής και η φροντίδα του πνεύματος.

Εργασθείτε με αφοσίωση μα μην πιστέψετε ότι η δραστηριότητα από μόνη της είναι αρετή.

Η υλική επιτυχία μπορεί να σας αποδυναμώσει οδηγώντας σας στην ψευδαίσθηση πως ο στόχος της επίγειας ζωής μας είναι ο υλικός πλουτισμός και οι ατελείωτες ικανοποιήσεις και διασκεδάσεις.

Καθιερώστε συγκεκριμένο χρόνο κάθε μέρα για μελέτη, προσευχή και διαλογισμό. Είστε υπεύθυνοι για τον εαυτό σας.

Μην παραδειγματίζεστε από μη φωτισμένους ανθρώπους που δεν διαθέτουν χρόνο για την πνευματική τους εκπαίδευση.

Ο λευκός χιτώνας διακοσμημένος με τον Σταυρό του Τάγματος πρέπει να σας υπενθυμίζει ότι είστε ικανοί να θυσιάζεστε για το κοινό καλό. Οι συνήθειες της σύγχρονης ζωής δεν δικαιολογούν σε κανέναν μας να εγκαταλείψουμε τη μάχη μας εναντίον του κακού μας εαυτού, εναντίον των αμαρτιών, εναντίον των πρωτόγονων ενστίκτων μας και εναντίον των ακόρεστων αναζητήσεων χρήματος και ισχύος. Όλα αυτά μπορούν να διαβρώσουν τους ναούς μας και να καταρρακώσουν το πνεύμα μας.

Η μάχη κατά της υποκρισίας, της σκληρότητας, του ψεύδους και της άγνοιας είναι ο ρόλος που μας έλαχε. Θα έρθει η μέρα που θα αποδώσουμε λογαριασμό έναντι του Θεού. Και εκείνη τη μέρα οι δικαιολογίες δεν θα έχουν θέση.

Κάθε μέρα πρέπει να βοηθάτε τους αδελφούς και τις αδελφές σας που υποστηρίζουν τα ίδια με εσάς ιδανικά και μάχονται κοινούς αγώνες για έναν ανώτερο σκοπό. Σήμερα, αν επιθυμείτε να ζήσετε μια πραγματικά ιπποτική ζωή, πρέπει να εργασθείτε για την βελτίωση του ανθρώπου μέσω των κατευθύνσεων του Αγίου Πνεύματος δίχως την αναμονή αποζημίωσης ή πληρωμής. Πρέπει να γίνετε η ζωντανή μαρτυρία του Θεού.

Πρέπει να γίνετε μία από τις στήλες του Ναού δίδοντας το παράδειγμα σε όλους.

Αυτά είναι τα σύγχρονα ιδανικά μας.

Ιδανικά τα οποία δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε ούτε για μια στιγμή.

 

ΜΕΡΟΣ Γ'

25. Ελεονομείο

 

Μ. Προκαθήμενος

«Αδελφοί και αδελφές μου, πριν από τη λήξη, ζητώ από εσάς να προσφέρετε τον οβολό σας για τους σκοπούς του Τάγματος. Μεγάλε Ελεονόμε της Μεγάλης Επικράτειας αναλάβατε την ευθύνη για την πράξη αυτή.»

26. Ευχαριστήριο Μεγάλου Προκαθημένου Μεγάλης Ελληνικής Επικράτειας

Μ. Προκαθήμενος

 

-       «Θα έχουμε μια μικρή διαδικασία φωτογράφησης αμέσως μετά τη λήξη της Τελετής

 

-       «Παρακαλώ θυμηθείτε ότι με το πέρας της τελετής θα ακολουθήσει το συμπόσιο»

 

-       «Ιππότες και Αρχόντισσες από τώρα και στο εξής χρεώνεστε να προχωρήσετε για να υπηρετήσετε τον συνάνθρωπο και να αναδείξετε μεγαλύτερη τη δόξα του Θεού.»

 

-       «Είμαστε βαθειά ευγνώμονες για τα γεγονότα αυτής της ημέρας. Είθε η αγάπη και η προστασία του Θεού να είναι μαζί τους.»

 

-       «Δηλώνω αυτήν την Σύνοδο κλειστή».

 

27. ΞΙΦΗ * (Πρωτοσπαθάριος παράγγελμα)

      Προσευχή

28. Κλείσιμο Κιβωτού Συμβόλων της Πίστεως

29. Μέγας Σταυροφόρος

Προσκύνημα Σταυρού:

Μεγ. Διοικητού του Παγκοσμίου Τάγματος

Μεγ. Προκαθημένου της Μεγάλης Επικράτειας της Ελλάδος

30. Μυστικός Όρκος Πρωτοσπαθάριος Διοικήσεων Αθηνών

Ύμνος Ιπποτών

31. ΞΙΦΗ * (Πρωτοσπαθάριος παράγγελμα)

       Εθνικός Ύμνος

32. Ανάληψη καθηκόντων Τελετάρχου

 

ΜΕΡΟΣ Δ'

1. Αποχώρηση της Μεγ. Σταυροφόρου του Μεγάλου Πρωτοσπαθάριου μετά των (6) Σπαθάριων των Διοικήσεων και του Μεγάλου Αξιωματικού Προστάτη της Κιβωτού των Συμβόλων της Πίστης

2. Αποχώρηση Μεγ. Προκαθήμενου Μεγ. Επικρ. της Ελλάδος Παύλου Τσολακιάν ΞΙΦΗ *

3. Αποχώρηση Αναπληρωτή Μεγ. Προκαθημένου της Μεγ. Επικράτειας

4. Αποχώρηση Μεγ. Καγκελαρίου της Μεγ. Επικράτειας

5. Αποχώρηση Μεγάλων Σταυροφόρων

6. Αποχώρηση Μεγάλων Επάρχων

7. Αποχώρηση Αξιωματούχων Διπλωματικού Σώματος

8. Αποχώρηση Διοικητών Διοικήσεων

9. Αποχώρηση Υποδιοικητών Διοικήσεων

10. Αποχώρηση Ιπποτών & Αρχοντισσών Α΄ Τάξεως

11. Αποχώρηση Ιπποτών & Αρχοντισσών Β΄ Τάξεως

12. Αποχώρηση Ιπποτών & Αρχοντισσών Γ΄ Τάξεως

13. Αποχώρηση Δοκίμων

14. Αποχώρηση Ακολούθων

15. Αποχώρηση Μεγάλου Τελετάρχου

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

Δέχομαι

Γενικό Πρόγραμμα Μ.Ε.τ.Ε 2023

Η Διακήρυξη των Βρυξελλών

Παγκόσμιο Συνέδριο OSMTH - International

Αθήναι - Ελλάς

18 - 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορικές Στιγμές

Το τάγμα στο διαδίκτυο

OSMTH - INTERNATIONAL

Καταστατικό της Μεγάλης Επικράτειας της Ελλάδος

Τυπικά Συναντήσεων - Τελετές

Καστρολόγος

Βιβλίο

του Ινστιτούτου Ναϊτικών Μελετών και Έρευνας

Μπορείτε να το προμηθευτείτε απο το βιβλιοπωλείο Οδός Πανός, Διδότου 39 και Ιπποκράτους, 106 80 Αθήνα, τηλ. 2103616782

Μάθετε Ελληνικά - Learn Greek

Ρεγκάλια - Διαφημιστικά Δώρα