OSMTH Greece

Διοίκηση Κρήτης

Επίσκεψη Σουηδών Αδελφών

Από αριστερά στα δεξιά: Popi  Koutentakis,  Björn Bådner, Jarl S. Magnusson, Father JeremyΑναφέρεται ότι κατά το διάστημα από 26-4-2012 έως 4-5-2012, επεσκέφθησαν την Κρήτη, ο Διοικητής της St. Erik Commandery, Stockholm, Sweden Αδελφός Chev. Jarl S. Magnusson KCTJ με τον Αδελφό Lt. Chev. Björn Bådner KTJ της ιδίας Διοικήσεως, της Μεγάλης Επικρατείας της Σουηδίας.

Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής είχε τα εξής σκέλη:

Α. Η επιλογή μοναστηριών τα οποία θα μπορούσαν να υποδεχτούν Σουηδούς Ιππότες και Αρχόντισσες του Τάγματος οι οποίοι θα ήταν σε θέση να βοηθήσουν είτε οικονομικά, είτε με εθελοντική εργασία σε διάφορες εργασίες κυρίως ανοικοδόμησης, σε μια βάση “a help to self help”.

Β. Η διερεύνηση ύπαρξης περιθωρίων και βάσης διαπραγματεύσεων σχετικά με το ανωτέρω θέμα.

Λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 και της υποψηφιότητας μου σ’ αυτές, δεν μου ήταν δυνατόν να τους συνοδεύσω καθ’ όλο το διάστημα της παραμονής τους. Έτσι συμφωνήσαμε και ορίσαμε να συνοδευτούν από εμένα, Ιππ. Α’ Τάξεως Γκρίγκα Βασίλειο πρώην Διοικητή της Διοικήσεως Κρήτης ¨Νικηφόρος Φωκάς¨, το απόγευμα της 27ης - 4- 2012 για μια πρώτη επαφή και την 1-5-2012 καθ΄ όλη την ημέρα και,

Την Αδελφή Αρχ. Καλλιόπη Κουτεντάκη, (Ταμία της Δκσεως), την οποία παρεκάλεσα να έλθει από το Ηράκλειο στα Χανιά και να τους συνοδέψει για όσο διάστημα της ήταν δυνατόν. Αυτό έγινε από 29-4-2012 έως 1-5-2012. Η ως άνω Αδελφή Αρχ. είναι άριστη γνώστης της Αγγλικής γλώσσας, διαθέτει ιδιαίτερη ευστροφία πνεύματος και διπλωματικότητα και ήταν κατά την κρίση μου η καταλληλότερη για να συμμετέχει σε παρόμοιες συζητήσεις στην επίσκεψη αυτή αλλά και στο μέλλον.

Από αριστερά στα δεξιά: Popi  Koutentakis,  Björn Bådner, Jarl S. Magnusson, Father Jeremy

Το πρόγραμμα επισκέψεων των Σουηδών Αδελφών εξελίχθηκε ως ακολούθως:

27-4-2012. Επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, κατά μόνας. Στη συζήτηση που έκαναν με τους μοναχούς Πατέρα Αγαθάγγελο και Πατέρα Φιλόθεο, βοήθησε μία γνωστή στον Αδελφό Björn Bådner Σουηδή κυρία, η οποία έχει παρακείμενο ξενοδοχείο. Επίσης τηλεφώνησαν και σε εμένα, όπου δια τηλεφώνου εξήγησα στους μοναχούς το σκοπό της επίσκεψής τους, τους δήλωσα και εξήγησα ότι είμαι ο Διοικητής της Διοικήσεως Κρήτης ¨Νικηφόρος Φωκάς¨, της Μεγάλης Επικράτειας της Ελλάδος, του Κυρίαρχου Ιπποτικού Τάγματος του Ναού των Ιεροσολύμων και τους ενημέρωσα ότι θα τους επισκεφθώ μαζί με τους Σουηδούς Αδελφούς την 1η -5-2012 για περεταίρω εξηγήσεις και συζήτηση. Σε αναφορά μου ότι ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει δώσει την ευχή του στο Τάγμα, έδειξαν άγνοια αλλά και απορία. (Όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν στην συνάντησή μας την 1η Μαΐου, ήδη είχαν ενημερώσει την προϊσταμένη αρχή τους, Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου, για την επίσκεψη αυτή και πιθανότατα πήραν την έγκριση για να συζητήσουν και να βολιδοσκοπήσουν της προθέσεις μας).

Από αριστερά στα δεξιά: Jarl S. Magnusson, Father Jeremy, Popi  Koutentakis,  Björn Bådner

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφτηκα τους Σουηδούς Αδελφούς στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν και συζητήσαμε το σκοπό και το πλάνο της επίσκεψής τους καθώς και ότι διημείφθη στη Μονή Χρισοσκαλίτισσας. Τους εξήγησα ότι λόγω της ενασχόλησής μου με την πολιτική έχω παραιτηθεί της θέσεως του Δκτου, δεν έχω το χρόνο να είμαι συνεχώς μαζί τους, αλλά θα συνδράμω τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή καλώντας από το Ηράκλειο την Αδελφή Αρχ. Καλλιόπη Κουτεντάκη, όπως προανέφερα.

28-4-2012. Οι Αδελφοί, επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή Βοσάκου στο Ρέθυμνο. Εκεί διαπίστωσαν ότι τα 2/3 των ετοιμόρροπων κτηρίων έχουν αποκατασταθεί και οι εργασίες συνεχίζονται. Οι Μοναχοί της Μονής δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την υπόθεση και οι Αδελφοί επέστρεψαν στα Χανιά.

29-4-2012. Οι Αδελφοί επεσκέφθησαν με την Αδελφή Αρχ. Καλλιόπη Κουτεντάκη την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, (Τζαγκαρόλων), στο Ακρωτήρι Χανίων. Μετά τις απαραίτητες διευκρινιστικές συζητήσεις με τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο, ένας Αδελφός της Μονής, ο Πατήρ Ιερεμίας αναφέρθηκε στα έργα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Α. Ανακατασκευή της θεμελίωσης των 500 ετών στηλών οι οποίες μετατοπίζονται, με κίνδυνο πτώσης του ναού. Επίσης επέμβαση στην υπό τον ναό δεξαμενή νερού.

Β. Ανακαίνιση της θεμελίωσης του μουσείου, όπου εκτίθενται παλαιές πρέσες εξαγωγής ελαιολάδου, μύλοι και άλλα αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία. Επίσης υπάρχει οινοποιείο και κελάρι όπου παράγεται και φυλάσσεται κρασί. Υπάρχει επίσης ανάγκη ανακαίνισης κοιτώνων επισκεπτών.

Από αριστερά στα δεξιά: Bill Grigas, Father Jeremy, Popi  Koutentakis,  Björn Bådner, Jarl S. Magnusson

Οι Μοναχοί τους ξενάγησαν και δήλωσαν ότι θα τους ενδιέφερε η βοήθειά τους σε όλα τα ανωτέρω.

30-4-2012. Σκοπός της ημέρας ήταν η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κουδουμά, στα νότια παράλια της Κρήτης. Δεν κατέστη δυνατόν, διότι έχασαν το δρόμο και η μέρα πέρασε ανακαλύπτοντας τα τοπία της περιοχής. Έτσι επέστρεψαν άπρακτοι στα Χανιά.

1-5-2012. Την ημέρα αυτή διέθεσα μαζί με την Αδελφή Αρχ. Καλλιόπη Κουτεντάκη για την επίσκεψη μαζί τους στις Μονές της περιοχής, όπως αναφέρεται παρακάτω:

Από αριστερά στα δεξιά: Björn Bådner, Popi  Koutentakis, Jarl S. Magnusson, Father Agathagelos, Bill Grigas

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας.

Συζητήσαμε διεξοδικά με τον Ηγούμενο Πατέρα Αγαθάγγελο και το βοηθό του Πατέρα Φιλόθεο. Οι Μοναχοί είχαν ήδη ενημερώσει την προϊσταμένη αρχή τους, Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου, για την επίσκεψη και διεφάνη ότι ήθελαν να ακούσουν προτάσεις, γνωρίζοντάς μας τα θέματα επισκευών.

Οι εργασίες επισκευών και αναστύλωσης της Μονής έχουν ήδη ενταχθεί και εγκριθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και αναμένεται να αρχίσει η εκτέλεσή τους εντός του 2012 με περάτωση έως το 2016. Ωστόσο υπάρχουν επιπλέον εργασίες που θα χρειαζόταν να εκτελεστούν και ενδεχομένως να ήταν χρήσιμη η βοήθεια των Αδελφών. Οι Μοναχοί τόνισαν με ιδιαίτερη έμφαση ότι η εκκλησία θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο πάντοτε, και ό,τι κι αν γίνει δεν θα πρέπει να έχει το Τάγμα καμία απαίτηση. Οι Αδελφοί απάντησαν από την πλευρά τους ότι οι όποιες προτάσεις θα κατατεθούν εγγράφως προς έγκριση από την ιεραρχία της εκκλησίας και δεν προτίθενται να ζητήσουν κάτι που θα μπορούσε να παρεκκλίνει από τις αρχές της. Οι Μοναχοί καλωσόρισαν όλες τις ιδέες και αναμένουν τις έγγραφες προτάσεις.

                    Από αριστερά στα δεξιά: Björn Bådner, Popi  Koutentakis, Jarl S. Magnusson, Father Agathagelos Από αριστερά στα δεξιά: Björn Bådner, Popi  Koutentakis, Jarl S. Magnusson, Father Agathagelos, Bill Grigas

                    Από αριστερά στα δεξιά: Björn Bådner, Popi  Koutentakis, Jarl S. Magnusson, Father Agathagelos, Bill Grigas Από αριστερά στα δεξιά: Björn Bådner, Popi  Koutentakis, Jarl S. Magnusson, Father Agathagelos, Bill Grigas

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η δική μου γνωριμία και επαφή με την ηγεσία της Μονής καθώς και η επιβεβαίωση όλων των συζητήσεων που προηγήθηκαν στις 29-4-2012. Συναντηθήκαμε με τον Ηγούμενο, Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο με τον οποίο είχαμε διεξοδική συζήτηση για το Τάγμα και τους σκοπούς του. Επίσης με τον Πατέρα Ιερεμία, όπου πάλι αναλύσαμε τις προθέσεις των Σουηδών Αδελφών και τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να υπάρξουν για την παροχή βοήθειας από μέρους τους. Σε όλα τα ανωτέρω οι Μοναχοί φάνηκαν θετικοί, αρκεί να υπάρχουν έγγραφες προτάσεις που θα εγκριθούν από την εκκλησιαστική ιεραρχία.

Από αριστερά στα δεξιά: Bill Grigas, Popi Koutentakis, Björn Bådner, Jarl S. Magnusson

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Γουβερνέτου.
        Το απόγευμα της ημέρας επισκεφθήκαμε την ανωτέρω Μονή, όπου συζητήσαμε με έναν Αδελφό της Μονής τους σκοπούς και τις προθέσεις των Σουηδών Αδελφών. Στη Μονή έχουν αρχίσει εργασίες αναστύλωσης κελιών Μοναχών αλλά εκκρεμούν:
    Ένα πολυιατρείο, (σε ιδιόκτητο χώρο πολυκατοικίας στα Χανιά), όπου θα παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη σε απόρους. Ο χώρος χρειάζεται ελάχιστες εργασίες συντήρησης και τον εξοπλισμό του.
    Ένα κέντρο «στεγνής» αποκατάστασης τοξικομανών σε ιδιόκτητο οικόπεδο πλησίον της Μονής, και ένα μουσείο αγροτικών εργαλείων και εργασιών που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και ως κέντρο περιβαλλοντικής μάθησης νεαρών μαθητών. Ο χώρος αυτός βρίσκεται σε ερειπωμένο μετόχι πλησίον της Μονής και χρειάζεται αναστύλωση.

    Οι Σουηδοί Αδελφοί έδειξαν ενδιαφέρον για τις παραπάνω εργασίες, θα αξιολογήσουν όλες τις ανάγκες και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Αργά το απόγευμα επισκεφτήκαμε απλώς, αξιοθέατους ναούς της περιοχής. Τον Ιερό Ναό της Αγ. Μαρίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα Χανίων, με το χαρακτηριστικό Ρωσικού ρυθμού τρούλο, καθώς και τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας, μοναδικό ναό με ένα καμπαναριό και ένα μιναρέ στη θέση του δεύτερου καμπαναριού.
    Οι υπόλοιπες ημέρες παραμονής των Αδελφών διετέθησαν με πρόγραμμα ελεύθερο.
Οι Σουηδοί Αδελφοί αναχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Μαΐου για τη Στοκχόλμη. Αναφορά τους όπως δήλωσαν θα σταλεί και στην Μεγάλη Επικράτεια της Ελλάδος.

              

 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

Δέχομαι

Γενικό Πρόγραμμα Μ.Ε.τ.Ε 2023

Η Διακήρυξη των Βρυξελλών

Παγκόσμιο Συνέδριο OSMTH - International

Αθήναι - Ελλάς

18 - 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορικές Στιγμές

Το τάγμα στο διαδίκτυο

OSMTH - INTERNATIONAL

Γνωρίστε το Τάγμα μας

Καταστατικό της Μεγάλης Επικράτειας της Ελλάδος

Τυπικά Συναντήσεων - Τελετές

Καστρολόγος

Βιβλίο

του Ινστιτούτου Ναϊτικών Μελετών και Έρευνας

Μπορείτε να το προμηθευτείτε απο το βιβλιοπωλείο Οδός Πανός, Διδότου 39 και Ιπποκράτους, 106 80 Αθήνα, τηλ. 2103616782

Μάθετε Ελληνικά - Learn Greek

Ρεγκάλια - Διαφημιστικά Δώρα